Amputatia

Ce este amputatia?

Cand se efectueaza o amputatie, chirurgul indeparteaza un membru, sau o parte a membrului, care nu va mai este folositoare si care va creeaza o durere insuportabila sau va ameninta sanatatea, datorita infectiei extinse. Atat medicii cat si pacientii considera amputatia ultima solutie de tratament. Cu toate ca amputatiile pot fi necesare si din alte motive, cum ar fi rani severe sau tumori, motivul cel mai frecvent pentru care aveti nevoie de amputatie este boala arteriala periferica, rezultatul aterosclerozei. In boala arteriala periferica vasele de sange de la nivelul membrelor dumneavoastra sunt afectate datorita calcificarii sau a diabetului. Celulele corpului dumneavoastra depind de oxigen si nutrienti pentru a funcționa, acestea fiind transportate prin intermediul sangelui. Daca vasele dumneavoastra sunt incapabile de a transporta sange si oxigen la nivelul degetelor, celulele si tesuturile mor, fiind vulnerabile la infectii. Daca circulatia sanguina nu poate fi imbunatatita suficient sau daca tesutul nu mai poate fi salvat si este mort, acesta necesita amputatie, mai ales daca aveti dureri foarte mari sau infectie.

Cum va pregatiti?

Medicul dumneavoastra va realiza o examinare fizica pentru a determina daca membrul mai poate fi salvat sau daca aveti nevoie de amputatie. Se vor realiza teste pentru a vedea cat de mult sange ajunge la nivelul membrelor dumneavoastra. Aceste teste includ teste pentru tensiunea arteriala, ecografie Doppler, angiografie, computer tomografia sau rezonanta magnetica. Daca prezentati alte circumstante, precum diabetul, tensiune arteriala crescuta, probleme cardiace, insuficienta renala sau infectii, medicul va discuta cu dumneavoastra cum sa le tratati pentru a va aduce intr-o stare cat mai buna. De asemenea va va testa forta fizica, echilibrul si coordonarea pentru a va evalua potentialul de reabilitare. Daca veti folosi o proteza, medicul va solicita tehnicianului care o va realiza sa stabileasca dimensiunile acesteia in zilele urmatoare operatiei. In acest fel, proteza dumneavoastra va fi gata imediat ce va veti fi recuperat. Deseori medicul va va sfatui sa asteptati pana cand plaga este complet vindecata, si apoi sa incepeți sa folosiți proteza. De asemenea, puteti primi consiliere psihologica inaintea interventiei chirurgicale, pentru a va putea adapta pierderii membrului.  Medicul va discuta cu dumneavoastra despre reducerea dozelor sau chiar oprirea unor medicamente pe care le luati si care va pot creste riscul de sangerare sau va pot crea alte complicatii. Daca știți sa aveți alergii la substanțe anestezice, anumite medicamente sau antibiotice, ar trebui sa anunțați medicul curant.

Cand aveti nevoie de amputatie?

Majoritatea persoanelor care necesita amputatie sufera de boala arteriala periferica, o leziune traumatica sau cancer. Boala arteriala periferica reprezinta cauza a peste 90 % dintre amputații. In mod normal chirurgii trateaza boala arteriala periferica avansata prin alte metode, cum ar fi controlul infectiei prin administrare de antibiotice, drenajul sau indepartarea oricarui tesut infectat, urmat de creșterea fluxului sangvin prin proceduri chirurgicale de revascularizare. Daca aceste tratamente nu au niciun efect, sau daca tesutul este sever afectat de infecție, amputatia poate reprezenta singura opțiune pentru a va salva viata. O leziune traumatica, cum ar fi un accident de masina sau o arsura severa, pot de asemenea distruge vasele de sange si pot duce la moartea tesuturilor. Infectia care se instaleaza ulterior se poate raspandi in corpul dumneavoastra si poate fi amenințatoare de viata. Echipa medicala va face tot posibilul sa va salveze membrul prin inlocuire sau prin repararea chirurgicala a vaselor de sange afectate și prin transplant de tesuturi. Daca aceste interventii nu functioneaza, amputatia ramane singura opțiune terapeutica. De asemenea, medicul dumneavoastra va poate recomanda amputatia daca aveti o tumora canceroasa la nivelul membrului, care nu poate fi operata și nu raspunde la chimio și radioterapie.

Cum se realizeaza amputația?

Pentru a realiza cu succes operația de amputatie, medicul trebuie sa indeparteze țesuturile moarte, dar sa pastreze cat mai multa piele, mușchi, vase de sange si nervi sanatosi.   Alegerea locului de incizie este importanta. Daca chirurgul dumneavoastra indeparteaza prea putin din membru, plaga nu se va vindeca, deoarece ramane tesut bolnav, iar circulatia de la acest nivel nu este suficienta pentru vindecare. Pentru a hotari cat tesut trebuie indepartat, inainte de operatie, medicul va verifica pulsurile aproape de locul respectiv. De asemenea va compara temperatura de la membrul bolnav cu cea de la membrul sanatos, si va nota locurile unde pielea este rosie, deoarece aceasta este putin probabil sa se vindece. Va verifica daca pielea din apropierea inciziei propuse este sensibila la atingere. In final, in timpul operatiei, cand se va practica incizia initiala, medicul poate sa decida ca trebuie sa indeparteze mai mult din membrul dumneavoastra, daca marginile pielii nu sangereaza satisfacator. Inainte ca interventia sa inceapa, medicul anestezist va va face anestezie  spinala sau va va injecta local, in regiunea amputatiei, substanța anestezica. Veti fi conectat la aparate care va vor monitoriza bataile inimii, tensiunea arteriala, temperatura si functia cerebrala. Cand anestezia isi va face efectul si nu veti mai simti nici o durere, medicul v-a face o incizie la nivelul pielii dumneavoastra. Cand chirurgul diseca si sectioneaza muschii, ii si modeleaza, pentru a se asigura ca bontul dumneavoastra are o forma bine definita pentru proteza. De asemenea diseca cu grija nervii, in asa fel incat acestia sa nu fie expusi si sa simtiti durere ulterioara. Pe durata interventiei sunt aplicate pense speciale, numite clampi, pe majoritatea vaselor de sange sanatoase pentru a minimaliza sangerarea. Inainte de finalizarea amputatiei, se vor lega vasele si apoi vor fi indepartati clampii. Daca aveti o leziune traumatica, chirurgul v-a indeparta osul zdrobit si celelalte tesuturi, proces numit „debridare”. Ulterior va indeparta zonele cu asperitati ale osului pentru a preveni durerea atunci cand veti fi protezat. Daca este necesar, echipa chirurgicala v-a monta tuburi de dren, care vor drena sangele si alte fluide ce se pot acumula.  La finalul intervenției chirurgul va decide daca va lasa plaga deschisa (amputatie deschisa) sau o va inchide (amputatie inchisa). La o amputatie deschisa pielea nu va fi suturata, pentru ca echipa chirurgicala sa poata curata orice tesut infectat sau indoielnic. Odata ce tesutul de la nivelul bontului este curat si neinfectat, se va practica sutura secundara. Aceasta procedura se aplica mai ales la nivelul degetelor. In cazul unei amputații situate aproape de baza membrului, in majoritatea cazurilor, plaga este inchisa imediat. Echipa chirurgicala poate aplica un ciorap elastic peste bontul dumneavoastra, pentru a sustine tuburile de dren si pansamentele, sau se va aplica o atela, in functie de situatie.

La ce va puteti astepta dupa amputatie?

Dupa operatie, veti sta in spital pentru aproximativ 3 pana la 7 zile, in functie de starea dumneavoastra de sanatate. Medicul v-a verifica progresia vindecarii plagii de cate ori considera ca este necesar. Se vor monitoriza oricare alte afectiuni de care suferiti si care va pot incetini vindecarea, cum ar fi insuficiența renala sau diabetul. Daca aveti nevoie de medicamente pentru durere sau antibiotice, medicul dumneavoastra vi le va prescrie. Ideal, plaga ar trebui sa se vindece in 14 zile de la operatie. Daca conditia dumneavoastra permite, veti beneficia de terapie recuperatorie curand dupa operatie, ce include intinderi usoare pentru primele 2 sau 3 zile. Mai tarziu veti realiza exercitii precum coborarea sau urcarea din/in pat sau din scaunul cu rotile. In cele din urma veti invata cum sa va repartizati greutatea pe membrul ramas. Depinzand de situatia si confortul dumneavoastra, de asemenea si de progresul vindecarii plagii, veti putea incepe sa exersati cu proteza nu mai devreme de 10 pana la 14 zile de la interventia chirurgicala. Desigur ca poate fi nevoie de mai mult timp pentru a fi pregatit pentru acest lucru. Puteti prezenta durerea din sindromul membrului fantoma (o senzatie de durerea la nivelul membrului amputat) sau alte probleme emotionale, cum ar fi suferinta dupa membrul pierdut, in perioada de dupa interventia chirurgicala. In acest caz medicul dumneavoastra poate recomanda consiliere sau terapie medicamentoasa, cat mai adecvata situatiei.

Exista complicatii?

Puteti avea complicatii dupa oricare interventie chirurgicala. Complicatii pot apare chiar de la nivelul amputatiei si includ o deformare numita contractura, o invinetire severa numita hematom, moartea marginilor pielii de la nivelul plagii - necroza, deschiderea plagii datorita unei vindecari deficitare, sau infectie. Chirurgul dumneavoastra poate trata oricare din aceste complicatii. Foarte rar sunteti nevoit sa recurgeti la un nou tratament chirurgical sau la o alta amputatie.

Ce puteti face pentru a ramane sanatos?

Daca plaga dumneavoastra s-a vindecat bine si daca proteza vi se potriveste, amputatia ar trebui sa va cauzeze cat mai putine ingrijorari medicale pe termen lung. Totusi, daca aveti boala arteriala periferica, amputatia nu opreste formarea placilor de aterom de la nivelul arterelor ramase. Pentru a preveni ateroscleroza vaselor ce va pot astfel afecta si alte parti ale corpului, incluzand inima, ar trebui sa luati in considerare urmatoarele schimbari:

  1. Mancati produse scazute in grasimi saturate, colesterol si calorii
  2. Faceti exercitii cu regularitate
  3. Mentineti-va greutatea corporala
  4. Evitati fumatul

Puteti sa invatati cum sa va adaptati la proteza, inclusiv sa faceti exercitii cu regularitate, cu ajutorul fiziokinetoterapiei. Studiile au aratat ca persoanele amputate care efectueaza cu regularitate exercitii fizice se simt mai bine cu ele insasi, fata de cei care sunt sedentari. De asemenea, persoanele care isi revin dupa o amputatie sunt mai predispusi la o satisfactie mult mai mare la serviciu, posibil datorita schimbarii de atitudine privind telurile vietii.

Recomandari fizioterapeutice pentru pacienții amputați la nivelul gambei:

  1. Infașurați-va bontul in forma de 8 și fara cute, cu ajutorul feșelor elastice. NU VA INFAȘURAȚI BONTUL CIRCULAR, deoarece riscați oprirea circulației sangelui. Bontul trebuie sa capete o forma conica.
  2. Țineți genunchiul piciorului amputat cat mai intins atunci cand ședeți pe scaun, pentru a evita contracturile.
  3. Faceți in continuare exercițiile invațate in spital.
  4. Este necesar un cadru metalic pentru deplasare, pana la sosirea protezei.
  5. Inchideți ochii și imaginați-va ca mișcați in continuare glezna piciorului amputat.
  6. Incercați treptat sa va recapatați echilibrul pe piciorul sanatos.
  7. Creșteți cat puteți de mult forța brațelor și a piciorului ramas.
  8. Cand vine proteza de antrenament incercați sa va recapatați treptat echilibrul și sa renunțați la cadrul metalic in favoarea carjelor (se recomanda utilizarea carjelor de cot, in detrimentul celor cu susținere sub braț).
  9. Daca nu puteți indeplini acest obiectiv, este necesara o evaluare funcționala fiziokinetoterapeutica și includerea intr-un program de reabilitare.

Recomandari fizioterapeutice pentru pacienții amputați la nivelul coapsei:

  1. Infașurați-va bontul in forma de 8 și fara cute, cu ajutorul feșelor elastice. NU VA INFAȘURAȚI BONTUL CIRCULAR, deoarece riscați oprirea circulației sangelui. Bontul trebuie sa capete o forma conica.
  2. Stați pe burta cel puțin de 3 ori pe zi cate jumatate de ora de fiecare data, pentru evitarea contracturilor. Se poate plasa o greutate de maxim 0.5 kg imediat sub zona lombara pentru relaxarea mușchilor fesieri. Statul pe burta este o poziție relaxanta și fara dureri pentru pacientul amputat de coapsa.
  3. Faceți in continuare exercițiile invațate in spital.
  4. Este necesar un cadru metalic pentru deplasare, pana la sosirea protezei.
  5. Inchideți ochii și imaginați-va ca mișcați in continuare genunchiul piciorului amputat.
  6. Incercați treptat sa va recapatați echilibrul pe piciorul sanatos.
  7. Creșteți cat puteți de mult forța brațelor și a piciorului ramas.
  8. Cand vine proteza de antrenament incercați sa va recapatați treptat echilibrul și sa renunțați la cadrul metalic in favoarea carjelor (se recomanda utilizarea carjelor de cot, in detrimentul celor cu susținere sub braț).
  9. Daca nu puteți indeplini acest obiectiv, este necesara o evaluare funcționala fiziokinetoterapeutica și includerea intr-un program de reabilitare.