Angio - Computer Tomografia

Ce este Angio - computer tomografia?

Angio-computer tomografia, denumita si Angio-CT, reprezinta o investigatie care combina tehnologia clasica a tomografiei computerizate cu cea a angiografiei conventionale, pentru a crea imagini detaliate ale vaselor de sange din corp. La o tomografie computerizata normala, razele X trec prin corpul pacientului, iar un calculator preia semnalul rezultat, alcatuind o imagine in sectiune a zonei examinate. Astfel, investigatia tomografica rezultata reprezinta o succesiune de sectiuni ale corpului. In angiografia conventionala i se injecteaza pacientului direct in vasul examinat o substanta de contrast, care coloreaza arborele circulator si astfel se creeaza o imagine a acestor vase din fata sau din lateral. Atunci cand sunt investigate arterele, procedura se cheama arteriografie, iar in cazul venelor, venografie. Angio-CT-ul este o investigatie similara computer-tomografiei conventionale, dar pacientului i se injecteaza  substanta de contrast printr-o vena periferica cu putin timp inaintea investigarii tomografice. Astfel, pentru ca locul de injectare este reprezentat de o vena periferica, angio-CT-ul reprezinta o investigatie mult mai putin invaziva decat angiografia clasica. Medicul dumneavoastra poate solicita aceasta examinare pentru a diagnostica ingustarea sau ocluzia arterelor intr-o zona a corpului, ocluzia venelor, dilatarile anevrismale, embolia pulmonara sau alte afectiuni vasculare.

Cum ma pregatesc?

Doctorul dumneavoastra va va solicita sa nu mancati sau sa beti cu 4 ore inaintea investigatiei. Probabil veti putea sa va luati medicatia dumneavoastra zilnica, dar ar trebui sa intrebati medicul curant despre acest aspect. De asemenea, medicul radiolog va va solicita sa indepartati toate bijuteriile sau obiectele metalice care ar putea sa interfereze cu procedura.

Exista riscuri si complicatii?

Angio-CT implica emiterea de raze X care trec prin corpul dumneavoastra. Desi doza de radiatii este minima, aceasta se poate acumula in timp, in cazul examinarilor repetate, afectand celulele. Injectarea de substanta de contrast prezinta un risc mic de aparitie a unei reactii alergice. Daca stiti ca aveti alergie la substanta de contrast, din examinari anterioare, sau la produsele pe baza de iod, anuntati medicul curant! Substanta de contrast se elimina prin rinichi si poate afecta functia renala, mai ales daca aveti o boala renala preexistenta. In aceasta situatie, administrarea de medicamente si lichide inaintea si dupa investigatie pot ajuta rinichii sa excrete substanta de contrast. Functia renala se poate evalua prin analize de sange uzuale inaintea procedurii.
Exista posibilitatea de a nu putea sa efectuati aceasta investigatie daca:

  1. Sunteti alergic la substanta de contrast
  2. Aveti insuficienta renala severa
  3. Sunteti gravida, pentru ca razele X afecteaza fetusul
  4. Cantariti mai mult de 150 kg, limita maxima a unora din mesele de examinare

Cum se desfasoara procedura?

Inainte de a se emite razele X, substanta de contrast va fi administrata de o seringa automata prin una din venele de la antebrat sau mana. Injectorul automat controleaza momentul administrarii substantei de contrast si doza necesara. Aceasta poate continua administrarea si in timpul testului. In timpul injectarii se poate sa simtiti o senzatie de caldura si usoare greturi. Va trebui sa stati intins relaxat, pentru a ramane nemiscat in timpul procedurii, conditie necesara pentru se putea obtine cele mai clare imagini posibil. Masa de investigatie va glisa automat prin aparatul cu forma unui inel urias, care emite razele X si preia semnalul rezultat. Aparatul este silentios si deschis, doar partea corpului investigata fiind situata in interiorul tomografului. In timpul procedurii, tehnicianul care realizeaza investigatia si care se afla intr-o camera alaturata, va vorbi cu dumneavoastra prin difuzoare situate in camera de scanare. Aparatul de raze X se roteste si emite fascicule subtiri de radiatii, care sunt preluate de un detector aflat in partea opusa a tomografului. Dupa ce acesta efectueaza o rotatie completa, intreg dispozitivul se va misca inainte o distanta mica si va realiza o noua rotatie. Majoritatea dispozitivelor existente sunt de tipul CT spiral, capabile sa inregistreze peste 1000 de imagini la o rotatie. Detectorul de raze X preia semnalul rezultat si il transmite calculatorului, care il transforma in imagini. Tehnicianul care opereaza tomograful poate roti sau inclina automat masa de examinare pentru a obtine  imagini din mai multe unghiuri. Acesta va poate solicita sa va tineti respiratia pentru 10 – 15 secunde, chiar si miscarile respiratorii putand determina uneori receptarea de imagini incetosate. Intreaga procedura dureaza intre 20 de minute si o ora.

Ce se intampla dupa procedura?

Nu exista restrictii dupa procedura si va puteti relua activitatile cotidiene imediat. Este recomandat sa consumati minim 2 litri de lichide in ziua respectiva, pentru a ajuta rinichii sa excrete substanta de contrast. Daca apar reactii adverse de genul iritatii tegumentare, greturi, varsaturi, dificultati de respiratie, anuntati imediat medicul curant!

   
Extraanatomic femuro-femural

Tauch femuro - peronier