Ce este endarterectomia carotidiana?
Endarterectomia carotidiana este o interventie chirurgicala prin care chirurgul vascular previne accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu ateroscleroza carotidiana. Endarterectomia carotidiana este una dintre cele mai frecvente operatii vasculare, fiind cel mai sigur si de durata tratament al bolii carotidiene.
Arterele carotide sunt situate de fiecare parte a gatului si sunt artere importante, deoarece conduc sange catre creier. Boala carotidiana apare in urma depunerii de colesterol, grasimi si calciu din sange. Acestea formeaza placa de aterom de la nivelul arterei carotide, care cu timpul produce ingustarea si rigidizarea vaselor. In final, marirea in dimensiuni a placii de aterom duce la scaderea fluxului sanguin catre creier si poate provoca accident vascular cerebral.
Cum va pregatiti?
Chirurgul dumneavoastra vascular va va da toate informațiile si instructiunile pentru operatie. Inainte de operație medicul va dori sa stie cat de mult este ingustata artera carotida de catre placa de aterom. Cel mai folosit test pentru determinarea acestui lucru este ecografia Doppler. Ecografia foloseste ultrasunete, este un test complet nedureros. Ea vizualizeaza vasele de sange, masoara viteza de curgere a sangelui, putand determina locul de obstructie la nivelul arterei. Alte teste recomandate sunt:
- Angio-Computer Tomografia
- Angio-Rezonanta Magnetica
- Angiografia
Aveți indicatie pentru endarterectomie carotidiana?
Aveti indicatie de endarterectomie carotidiana daca
- exista o obstructie semnificativa pe arterele carotide,
- ati suferit un accident ischemic tranzitor. In timpul unui accident ischemic tranzitor pacientul poate prezenta unele sau toate simptomele unui accident vascular cerebral major timp de 1-2 ore sau chiar pana la 24 de ore.
- ati suferit un accident vascular cerebral
Sunteti expus la riscuri pe durata endarterectomiei carotidiene?
Daca ati avut un accident cerebral in antecedente, riscul de a face complicatii mai mult sau mai putin severe este influențat de cat de recent a avut loc si cat de mult v-ați recuperat. Alti factori care ar putea creste riscul de aparitie al complicatiilor pe durata endarterectomiei sunt:
- Prezenta unei boli grave de inima sau de plamani
- Blocaj sever la nivelul altor vase care aduc sange catre creierul dumneavoastra, cum ar fi artera carotida opusa
- Aparitia unui nou blocaj dintr-o endarterectomie precedenta pe aceeasi parte
- Diabetul
- Fumatul
Ce se intampla in timpul unei endarterectomii carotidiene ?
Sunt posibile doua modalitați de anestezie: generala sau locala. In cea de-a doua varianta ramaneti treaz, chirurgul sau anestezistul vor comunica verbal cu dumneavoastra pe toata durata operatiei. Circulatia la nivelul creierului poate fi supravegheata mult mai precis in cea de-a doua situație. In anestezie chirurgul va realiza incizia la nivelul gatului pentru a expune artera carotida blocata de placa de aterom. Se va opri temporar circulatia sangelui prin artera carotida, moment in care creierul primeste sange prin artera carotida opusa si prin alte doua vase, numite artere vertebrale. Daca statusul neurologic se degradeaza (pacientul nu mai raspunde la intrebari, nu reactioneaza la comenzi), chirurgul poate introduce un sunt temporar, adica un tub de silicon care restabileste circulația, ocolind porțiunea arterei pe care se lucreaza. Dupa ce chirurgul indeparteaza placa de aterom, se inchide incizia de la nivelul gatului si interventia este finalizata. Interventia dureaza aproximativ 2 ore, putandu-se prelungi in functie de anestezie sau de pregatire.
Ce complicatii se pot produce intraoperator?
Endarterectomia carotidiana poate reduce semnifciativ riscul de accident vascular cerebral la pacienții cu boala carotidiana. Intervenția chirurgicala este relativ sigura daca este realizata de chirurgi cu experiența in acest domeniu. In proportie extrem de redusa insa, se pot produce complicații serioase ca de exemplu accident vascular cerebral sau foarte rar deces. De aceea este necesar sa discutați in amanunt cu chirurgul Dvs. vascular, daca endarterectomia carotidiana este o opțiune terapeutica pentru Dvs.
La ce va puteti astepta dupa endarterectomia carotidiana?
Dupa operatie puteti sta in spital una pana la 5 zile. In acest timp, medicul dumneavoastra va va supraveghea evolutia. Initial, pe durata recuperarii, vi se vor administra fluide si nutrienti printr-o linie intravenoasa. Deoarece incizia de la nivelul gatului este mica, o sa simtiti o durere suportabila. Puteți sa mai simțiți o jena trecatoare cand inghițiți, de aceea medicul Dvs. s-ar putea sa va indice sa mancați cateva zile alimente moi (supe, pireuri, iaurt etc). Discutați cu medicul Dvs cand sa reveniți la control dar si care sunt situațiile de urgența ce necesita ingrijire imediata. Problemele urgente sunt dureri mari de cap, umflarea gatului sau probleme la inghițire. De asemenea medicul poate sa va indice tratamente care previn formarea de trombi, ca de exemplu aspirina in doze mici sau clopidogrel.
Exista complicatii?
Puteti avea complicatii dupa orice interventie chirurgicala. Un accident vascular cerebral este una din posibilele complicatii dupa endarterectomia carotidiana. Acest risc este foarte scazut, fiind intre 1 si 3%, mai scazut decat cel de a face accidentul vascular cerebral in lipsa operației. O alta complicatie mai rara este reobstruarea arterei carotide, numita restenozare, ce poate surveni mai tarziu, mai ales daca veți continua sa fumati. Sansa de a dezvolta o restenozare severa, care necesita o alta operație este de aproximativ 2-3 %. Lezarea temporara a nervilor cranieni, ce poate duce la raguseala, dificultate la inghitire, amortirea fetei sau a limbii sunt din nou o complicatie rara, dar posibila. Aceasta complicatie dispare in cel mult 1 luna si nu necesita tratament. Sansa ca aceste complicatii rare sa apara este mult mai mica fata de riscul aparitiei unui accident vascular cerebral, daca obstructia semnificativa de la nivelul unei artere carotide nu este tratata adecvat.
Ce puteti face pentru a ramane sanatos?
Endarterectomia carotidiana reduce riscul de atac cerebral vascular, prin indepartarea placii de aterom, iar rezultatele operației sunt pe termen lung. Cu toate acestea, procesul de ateroscleroza continua la persoane predispuse. Pentru a minimaliza riscul de reaparitie a placii de aterom si a va menține saanatatea arterelor carotide, trebuie sa luati in considerare urmatoarele masuri:
- Renunțați complet la fumat. Daca nu o puteți face de unul singur apelați la programe sau produse antifumat. Evitați de asemenea fumatul pasiv.
- Continuați tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol
- Mancati produse scazute in grasimi saturate, colesterol, si calorii
- Practicați exercitii regulat, in special exercitii de aerobic, mersul
- Mentienti-va greutatea corporala in limite normale
- Discutati cu medicul dumneavoastra despre tratamentul medicamentos hipolipemiant si despre cel antiplachetar