Mesajul Președintelui SRCV

Chirurgia Vasculară este o specialitate tânară, dar care și-a câștigat un profil bine conturat între specialitățile chirurgicale. Ultimul deceniu a adus progrese semnificative într-un ritm trepidant, de exemplu tehnicile endovasculare pentru tratamentul anevrismului de aortă electiv și în urgență sau pentru tratamentul ischemiei critice de membru (drug eluting baloons, drug eluting stents), endarterectomiile carotidiene în primele 24-48 de ore de la accidentul vascular cerebral, abordul multidisciplinar în tratamentul piciorului diabetic, tehnicile endovenoase în tratamentul varicelor, tehnicile de trombectomie și stentare din tromboza venoasă profundă, noile tehnici de transfer nodular sau anastomoze limfovenoase pentru tratamentul limfedemului.

În România această evoluție spectaculoasă este prea puțin oglindită. Boala arterială periferică este puțin cunoscută, în condițiile în care statisticile oficiale indică ateroscleroza ca fiind cauza numărul 1 de mortalitate, iar ischemia cronică de membru ca având un prognostic de supraviețuire mai redus decât unele forme de cancer (de exemplu de sân). Ghidurile actuale nu sunt adoptate de mediile administrative/politice, implementarea noilor tehnici este indiferentă autorităților. Curricula de pregătire a tinerilor rezidenți nu oglindește stadiul actual al dezvoltării chirurgiei vasculare.

Este momentul mai mult ca oricând ca specialistii în chirurgia vasculară să se constituie ca o voce unitară, ca un corp de profesioniști deciși să promoveze și să impună specialitatea de chirurgie vasculară ca una dintre ramurile medicale importante în România.

În acest sens, Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV) se constituie ca un instrument menit să reprezinte interesele profesionale legitime ale chirurgilor vasculari.

Avem obiective comune esențiale pentru dezvoltarea specialității noastre:

  • crearea unei rețele naționale, a unei “carti albe” a chirurgilor vasculari din România
  • propunerea unui standard minimal de dotare a centrelor, compartimentelor sau secțiilor de chirurgie vasculară
  • crearea de programe de screening și de recuperare a pacienților cu boli vasculare
  • actualizarea curriculei de pregătire a medicilor rezidenți
  • promovarea ghidurilor terapeutice actuale în tratarea pacienților vasculari
  • acordare de burse la manifestări sau de pregătire în clinici din străinătate
  • înființarea unei publicații de profil
  • afilierea la societățile internaționale de profil

Sunt convins că printr-o bună comunicare între noi și prin eforturi comune vom reuși să dezvoltăm specialitatea de chirurgie vasculară așa încât să putem oferi pacienților noștri condiții de tratament asemănătoare celor din comunitatea europeană.

 

Cu salutări colegiale,
Prof. Dr. Mihai Ionac