Arterele duc sange bogat in oxigen la tesuturi, iar venele readuc sangele cu dioxid de carbon la inima. Varicele sunt vene dilatate, vizibile sub piele, intortocheate, albastrui. De fapt, denumirea bolii provine din latina, varix inseamnand stramb sau rasucit. Netratate, ele se agraveaza cu timpul, provocand durere, senzatie de greutate sau oboseala in picior, patarea pielii si in stadiul final chiar ulceratii. Fiecare persoana are trei feluri de vene la picioare: venele superficiale, care se gasesc imediat sub piele, venele profunde care se afla sub muschi si venele perforante, care conecteaza venele superficiale de cele profunde. Venele profunde conduc sangele catre vena cava, cea mai mare vena a corpului uman, care se varsa direct in inima. Varicele apar la venele superficiale.
Cand stam in picioare sangele din vene este obligat sa urce contra gravitatiei pentru a ajunge la inima. Pentru a realiza aceasta, muschii comprima venele profunde. Venele au clapete cu un singur sens, numite valve, care mentin curgerea corecta a sangelui. POZA Cand muschii se contracta, valvele din interiorul venelor se deschid. Cand muschii picioarelor se relaxeaza, valvele se inchid. Acest mecanism previne curgerea in sens invers a sangelui, de la inima catre picioare. Intregul proces prin care se asigura transportul sangelui venos catre inima se numeste pompa venoasa.
Cand mergeti sau alergati, muschii comprima venele, asa incat pompa venoasa functioneaza bine. Cand insa stati pe scaun sau in picioare timp mai indelungat, sangele din venele picioarelor stagneaza, iar presiunea din vene creste. Venele profunde si venele perforante sunt capabile sa reziste perioade scurte de presiune crescuta. Daca insa sunteti o persoana susceptibila si stati perioade lungi in picioare, venele Dvs. se pot dilata. Aceasta dilatare poate subtia peretii venosi si poate deteriora valvele venoase. Asa se produc varicele. Venele cu aspect de paianjen, denumite venectazii, sunt si ele o forma de varice, ele arata ca o steluta cu raze rosii sau albastre, imediat sub piele. Venectaziile nu prezinta probleme medicale, ele deranjeaza din punct de vedere estetic, dar sunt persoane la care acestea provoaca durere ascutita sau mancarimi.
O complicatie care necesita o atentie speciala este tromboza varicoasa sau flebita superficiala. In interiorul venei varicoase se formeaza un cheag de sange ce va determina durerea si inrosirea pielii in dreptul venei inflamate. Este foarte important sa va prezentati la medicul Dvs., nu numai ca sa primiti un tratament corect, dar si pentru teste suplimentare, deoarece aceasta flebita superficiala poate sa tradeze un proces canceros aflat undeva in organism („sindrom paraneoplazic”).
Chirurgul Dvs. va aplica un garou sau va face presiune direct cu mana pentru a observa cum se umplu venele cu sange. Vi se va masura tensiunea arteriala si vi se va recolta sange pentru a determina nivelul glicemiei si al colesterolului. Diagnosticul complet necesita un examen eco-doppler venos, prin care se masoara viteza si directia sangelui in vene si se identifica valvele defecte.
Tratamentul conservator
In formele usoare de boala, medicul Dvs. va va recomanda o serie de masuri care nu necesita operatie:
- drenaj postural: ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii, 10-15 minute, de 3-4 ori pe zi, va drena sangele care stagneaza in picioare si va reduce edemul.
- exercitii: orice activitate care pune in miscare muschii gambei, ca de exemplu mersul, dansul, inotul stimuleaza o buna circulatie venoasa si imbunatateste sistemul cardiovascular. Daca de exemplu trebuie sa stati in picioare sau in scaun o mai lunga perioada de timp ridicati-va in varful picioarelor sau faceti usoare genoflexiuni pentru a pompa sangele catre inima.
- ciorapii elastici: acestia comprima venele si impiedica stagnarea sau refluxul sangelui in gambe. Astfel, ciorapii elastici va ajuta la ameliorarea edemului, a durerilor, la vindecarea ulcerelor de gamba si pot preveni reaparitia lor. Ciorapii elastici se achizitioneaza pe masura, de la firme specializate.
- evitati statul in picioare perioade lungi de timp.
- evitati statul pe scaun cu picioarele incrucisate.
- atentie ce imbracati: evitati tocurile inalte. Pantofii cu tocuri joase pun in miscare muschii gambei, lucru bun pentru venele Dvs. Nu purtati haine stramte in jurul coapselor, zonelor inghinale si braului, acestea pot ingreuna circulatia.
- ingrijiti pielea cu creme hidratante, evitati expunerea la soare si, daca acesta nu se poate evita, folositi de fiecare data lotiuni de plaja.
Tratament chirurgical
Formele avansate cu durere si edeme, care nu cedeaza la masurile enumerate anterior sau formele cu complicatii (colorarea maronie sau albastruie a pielii, ulcere, ruptura unui pachet varicos) necesita tratament chirurgical sau tratament miniinvaziv.
Scleroterapia/Microscleroterapia
Cu aceasta metoda se pot inchide varicele de marime mica si medie. Medicul Dvs. injecteaza in vene o solutie care cicatrizeaza interiorul venei, fortand-o sa se inchida. Dupa un timp organismul va dizolva vena sclerozata. Procedura nu necesita anestezie si se poate realiza in cabinetul de policlinica.
Microscleroterapia este o tehnica avansata de scleroterapie, care utilizeaza solutii moderne, lupe operatorii si tehnici de injectare care permit indepartarea venectaziilor.
Strippingul chirurgical
Prin acesta metoda chirurgicala vena safena mare, care este vena superficiala principala a piciorului este indepartata prin 2-3 incizii mici, care pornesc din zona inghinala. De obicei pacientul poate sa paraseasca spitalul in aceeasi zi si sa isi reia activitatea normala in 7-14 zile.
Flebectomiile
Prin incizii de 3-5 mm lungime chirurgul Dvs. indeparteaza ramurile venoase situate in diverse zone ale piciorului folosind instrumente sau aparate de aspiratie speciale. Desi strippingul sau flebectomiile par dureroase, ele sunt bine tolerate de pacienti, iar cicatricile sunt minime.
Chirurgia venoasa endoscopica
Aceasta tehnica se foloseste pentru pacientii la care boala a avansat la stadiul de ulcer venos. Printr-o incizie mica chirurgul Dvs. introduce sub piele un sistem video prin care identifica si inchide venele varicoase responsabile de ulcer.
Alte metode includ terapia cu laser sau ablatia cu radiofrecventa, care au ca principiu introducerea unui tub subtire (cateter) in interiorul venei, provocand cicatrizarea venei in interior si astfel prevenirea umplerii venei varicoase cu sange.
Tratamentul ulcerelor venoase
Ulcerul venos este stadiul cel mai avansat de boala si tratamentul este unul de mai complex si de mai lunga durata. Procedurile incep cu tratarea infectiei de la suprafata ulcerului, drenaj postural pentru reducerea edemului si pansamente repetate. Ulterior se indeparteaza prin stripping sau prin metoda endoscopica venele responsabile de aparitia ulcerului, iar in ultima etapa se acopera defectul cu grefa de piele.